forex trading logo

DRVNI PELET - GORIVO BUDUĆNOSTI

Pelet je prešani drvni ostatak vlažnosti manje od 10 % što mu daje visoku energetsku učinkovitost, valjkastog oblika (dužine 15-30 mm, promjera 6 mm) koji je nastao vrlo visokim prešanjem bez primjene bilo kakvih vezivnih sredstava. Peleti pripadaju u obnovljive izvore energije, a ujedno su i ekološko biogorivo sa CO2 neutralnim učinkom. Praktični su za uporabu i jeftiniji od svih drugih fosilnih goriva.

Pelet su cilindrična zrna sa dijametrom 5-6 mm i dužinom 10-25 mm.

Pelet je prešani drvni ostatak vlažnosti manje od 10 % što mu daje visoku energetsku učinkovitost. Peleti su biogorivo koje se koristi za grijanje najrazličitijih prostora dobivanje toplinske energije. Energetska vrijednost peleta je oko 18 MJ/kg peleta (5 kW/h).

2 kg peleta 1 lit ulja za loženje
1,85 kg peleta 1 m3 zemnog plina
650 kg peleta zauzima 1 m3 prostora
3 m3 peleta 1000 lit ulja za loženje
Potrošnja peleta 1 kg/h 5 kW snage

POGLED IZVANA - ČISTA ENERGIJA

Grijanje sa peletima znači poštivanje okoliša i zdravlja čovjeka

Gorenje peleta čini kombinacija dva elementa: ugljika kojeg sadrži drvo i kisika iz zraka.Tijekom gorenja nastaju neki plinovi: CO2 (ugljični dioksid), CO (ugljični monoksid - bez miris i štetan), i O2 (kisik koji udišemo). Sekundarni zrak za izgaranje koji ulazi u ložište kroz usis zraka, osim toga što čisti staklo potiče sekundarno sagorijevanje koje spaljuje CO koji je ostao nesagoren, u isto vrijeme povećava učinkovitost i štedi energiju; uvjek poštujući okoliš. Ustvari, CO2 tako proizveden, niži je 25% u usporedbi sa drugim gorivima, apsorbiranod biljeke zahvaljujući procesu fotosinteze omogućava im život i rast te stvaranje kisika koji svi mi udišemo.

 

 

 

 

 

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.